dierenarts Anna Lokeren

Waarom is regelmatige inenting bij honden nodig ?

Waarom inenting ?

Het doel van vaccinaties is om jouw hond weerbaar te maken tegen gevaarlijke ziektes. Door het toedienen van een vaccin is jouw dier tegen deze ziektes beschermd. Wel op voorwaarde dat de inenting herhaald wordt. Deze periode is afhankelijk van het gebruikte vaccin.

Wanneer worden de vaccins toegediend ?

Op de leeftijd van 5 à 6 weken krijgt een puppy zijn eerste inenting met een vaccin. De volgende vaccinaties komen op 9, 12 en 16 weken.
Daarna moeten de vaccinaties om het jaar herhaald worden.

TIP : breng steeds het paspoort mee van jouw puppy / hond. Zo zien we onmiddellijk welke inentingen hij al gekregen heeft en schrijven we de nieuwe erbij.

Tegen welke ziektes ?

Hieronder een overzicht van ziektes waar we preventief voor vaccineren.

Hondenziekte

(ook wel Ziekte van Carré, Distemper genaamd)

Hondenziekte is een erg besmettelijke virusziekte. Besmetting gebeurt via direct contact tussen een ziek en een gezond dier. Het virus wordt namelijk ingeademd en komt zo in het ademhalingsstelsel terecht. De besmetting kan ook ontstaan via speeksel, urine of ontlasting.
Verschijnselen zijn acuut en ernstig : hoge koorts, longontsteking, zenuwsymptomen en soms ook braken en diarree.
Bij puppy’s is de ziekte vaak dodelijk, bij oudere dieren veroorzaakt het blijvende zenuwstoornissen die vaak euthanasie tot gevolg hebben.
Preventie van de infectie is dus zeker aangewezen.

Besmettelijke leverziekte

(Virale hepatitis, Ziekte van Rubarth, Hepatitis contagiosa canis)

Deze zeer besmettelijke ziekte wordt vooral bij ongevaccineerde puppy’s nog steeds aangetroffen. De voornaamste infectieweg is opname van speeksel, urine of uitwerpselen van geïnfecteerde honden.
Bij een snel verloop van de ziekte kan de hond sterven zonder symptomen te vertonen. Bij een traag verloop van leverziekte kunnen de volgende symptomen optreden: koorts, braken, diarree, geelzucht en/of problemen met de bloedstolling.
Een melkglasoog kan ook optreden als gevolg van virale hepatitis. Het wordt veroorzaakt door oedeem van het hoornvlies en zal vanzelf weer verdwijnen. Sommige honden die een infectie doorgemaakt hebben worden drager en verspreiden het virus via de urine.
Preventie gebeurt door vaccinatie.

Parvovirusdiarree

(ook wel Parvovirose genaamd)

Parvovirose is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte bij de hond. Honden van alle leeftijden zijn gevoelig voor dit virus. De infectie wordt vooral overgedragen via uitwerpselen en braaksel van honden. Daarnaast kan het virus ook overgedragen worden via handen, kledij en schoenen van de eigenaar.
Parvovirose is een systemische infectie die heel het lichaam aantast. De ziekte gaat samen met hoge koorts, braken, bloederige diarree en uitdroging. Bij zeer jonge pups wordt soms ook het hart aangetast, waarna ze aan een hartstilstand overlijden.
De beste preventie bestaat uit het vaccineren.

Leptospirose

(ook ziekte van Weil, rattenziekte genaamd)

Het is een ziekte die zowel bij honden als mensen voorkomt. Honden worden besmet door contact te hebben met een besmette hond of besmette wilde knaagdieren, via water besmet met leptospira of zelfs via aarde. Leptospira zijn bacteriën die zich vermenigvuldigen in de bloedbaan. De toxines, die zij produceren, beschadigen de bloedvaten waardoor bloedingen kunnen optreden. Bovendien verspreiden de leptospira zich snel via de bloedbaan naar verschillende organen, onder andere nieren en lever. Dit kan nierfalen en leverproblemen veroorzaken.
De symptomen zijn afhankelijk van de mate van aantasting van de verschillende organen. De infectie uit zich in apathie, braken en diarree (soms met bloedbijmenging), koorts, geelzucht en/of neurologische afwijkingen.
Om te voorkomen dat honden Leptospirose oplopen is het belangrijk dat de huisdieren jaarlijks gevaccineerd worden.

Kennelhoest

(ook Infectieuze Tracheobronchitis genaamd)

Kennelhoest is een besmettelijke ziekte van de bovenste luchtwegen bij de honden. Deze ziekte komt vaak voor op plaatsen waar veel honden bij elkaar komen: kennels, dierenasiels, hondenpensions of hondenscholen.
De meest voorkomende symptomen zijn voortdurend hoesten, kokhalzen of braken. In principe kan een kennelhoestinfectie binnen enkele dagen vanzelf overgaan, maar in sommige gevallen ontstaan er zware complicaties met koorts, een longontsteking (pneumonie) of zelfs een longvliesontsteking (pleuritis).
Jaarlijkse vaccinatie wordt geadviseerd bij honden die naar de kennel gaan, regelmatig hondenshows lopen, hondentrainingen volgen of op drukke uitlaatveldjes worden uitgelaten.

Rabiës

(ook Hondsdolheid genaamd)

Rabiës is een zeer ernstige, ook voor de mens levensgevaarlijke virusinfectie van de hersenen met een altijd fatale afloop. De infectie wordt overgedragen via speeksel van een besmet dier. Je kan je hond beschermen tegen het rabiësvirus door jouw dier te laten vaccineren.

 

Conclusie

Laat jouw hond jaarlijks vaccineren.
En meteen bekijken we ook je huisdier van kop tot teen. Hoe ziet het gebit eruit ? Zijn er gezwellen ? Reageert het dier normaal ? enz…

Voorkomen is beter dan genezen !

Heb je vragen over inenting ?

Maak hier een afspraak.

Scroll naar boven