dierenarts Anna Lokeren

Is vaccinatie van katten nodig ?

Waarom vaccinatie ?

Kittens krijgen een gedeeltelijk natuurlijke immuniteit van hun moeder mee, maar naarmate deze minder wordt is een vaccinatie nodig om ze gezond te houden. Een vaccin werkt stimulerend op het afweersysteem van jouw kat. Bij een vaccinatie ontwikkelt het dier antistoffen tegen ziektes, zonder dat het de ziekte doormaakt. Dit geeft bescherming tegen ziektes die soms zware gevolgen kunnen hebben.

Basisvaccinatie

Een eerste keer worden kittens meestal op de leeftijd tussen de 8-9 weken gevaccineerd. Deze eerste vaccinatie biedt geen sterke bescherming door een onvoldoende ontwikkeld afweersysteem van een kitten, daarom moet die na 3 weken herhaald worden. De basisvaccinatie is volledig na de laatste basisinenting op de leeftijd van 12 maanden, daarna worden kittens jaarlijks opnieuw gevaccineerd.

TIP : breng steeds het paspoort mee van jouw huisdier. Zo zien we onmiddellijk welke inentingen het al gekregen heeft, en schrijven we de nieuwe erbij.

Tegen welke ziektes wordt er gevaccineerd?

Hieronder een overzicht van ziektes waar we preventief voor vaccineren.

Kattenziekte

(ook wel panleucopenie genaamd)

Kattenziekte (panleucopenie) is een ernstige, zeer besmettelijke ziekte met een zeer hoog sterftecijfer. De besmetting kan ontstaan door de inademing of de opname van virusdeeltjes die uitgescheiden worden door besmette dieren. De meeste besmettingen verlopen bij jonge katten. De dieren kunnen hoge koorts en ernstige buikpijn krijgen, maar ook braken. Na enige tijd kan ook diarree optreden die kan leiden tot uitdroging.

Vaccinatie tegen kattenziekte biedt een goede en langdurige bescherming. Door de moederpoes goed te vaccineren en ervoor te zorgen dat de kittens meteen na de geboorte voldoende moedermelk drinken, krijgen de kittens een stevige bescherming van de moeder mee. Vaccinatie van het moederdier voor het dekken zorgt ervoor dat de moeder via de melk afweerstoffen aan de kittens meegeeft. Deze afweerstoffen zijn in het algemeen voldoende om een kitten de eerste levensweken te beschermen tegen ziekteverwekkers. Daarna moeten katten vaccinaties krijgen om de bescherming op een hoog peil te houden.

Niesziekte

( het Herpersvirus en het Calicivirus, Bordetella Bronchiseptica, Clomydophila Felis,…)

Niesziekte wordt veroorzaakt door een combinatie van virussen en bacteriën. Typisch komt niesziekte voor bij jonge katjes, maar dieren van elke leeftijd kunnen de ziekte krijgen. Bij jonge kittens is deze ziekte vaak dodelijk. Niesziekte uit zich door koorts, een ontsteking van de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen en de ogen. In erge gevallen kan er longontsteking ontstaan.

Vaccinatie tegen niesziekte voorkomt ernstige symptomen. Een kat is echter niet volledig beschermd na vaccinatie. Dit komt door de verschillende factoren die bij niesziekte een rol spelen. Toch zijn vaccinaties van groot belang om de kans op niesziekte zo klein mogelijk te maken. Als de kat toch besmet wordt, zijn de symptomen lichter dankzij de vaccinatie.

Feline Leukemie Virus: FeLV

(ook wel leucose of kattenleukemie genaamd)

Dit virus gaat eveneens het immuunsysteem ondermijnen waardoor de dieren veel gevoeliger worden aan infecties. Katten besmet met FeLV hebben ook een verhoogde kans op het vormen van gezwellen. Het virus wordt overgezet via langdurig contact tussen de katten via speeksel, krabletsels, bijtwonden. Een moederdier kan het virus via de placenta overbrengen of via melk op haar kittens. De ziektesymptomen zijn bloedarmoede, vermageren, tumoren, koorts, oogontsteking, zwelling van lymfeknopen, voortplantingsproblemen.

Er bestaat een vaccin tegen dit leukemie virus. Het vaccin tegen leucose geeft een hoge graad van bescherming en mag samen met andere vaccins toegediend worden.

Rabiës

(ook hondsdolheid genaamd)

Dit virus is zeer gevaarlijk, ook voor de mens. Een besmetting komt meestal tot stand via speeksel, vooral via bijtwonden. Het virus gaat via zenuwen naar de hersenen. Het meest voorkomende verschijnsel is verandering van gedrag. Katten vertonen vooral agressief gedrag. Een ander veel voorkomend symptoom is “speekselen”. Dit komt omdat het speeksel niet meer kan weggeslikt worden door verlamming van spieren in de keel. Zonder tijdige behandeling is hondsdolheid meestal dodelijk.

De vaccinatie tegen rabiës is gebaseerd op dood rabiësvirus. Na een eenmalige inenting vanaf de leeftijd van 3 maanden ontstaat een weerstand die 3 jaar aanhoudt. Vaccinatie is verplicht ten zuiden van Samber en Maas en voor katten die mee op reis gaan naar het buitenland.

Conclusie

Laat jouw kat jaarlijks vaccineren. Meteen onderzoeken we jouw huisdier volledig. Hoe ziet het gebit eruit, zijn er gezwellen, reageert het dier normaal, enz….?

Voorkomen is beter dan genezen !

Heb je vragen over inenting ?

Maak een afspraak

Scroll naar boven