dierenarts Anna Lokeren

Angst voor vuurwerk bij honden en katten

Vuurwerk en huisdieren: niet altijd de beste vrienden

Vieren jullie ook het jaareinde met gepast vuurwerk ? Voor veel mensen is de eindejaarsperiode inderdaad een gezellige tijd. Maar voor huisdieren kan dit echter angst en onrust veroorzaken. Eenzelfde angstgedrag als ze bij een onweer of bliksem vertonen.

Hoe weet je dat jouw katten of honden bang zijn ?

Stress bij huisdieren kan zich op verschillende wijzen uiten. Sommige katten proberen weg te vluchten om een rustig plekje te vinden waar ze zich kunnen verstoppen. Bijvoorbeeld onder een kast of onder een bed. Honden kunnen hard blaffen, janken, rondjes gaan rennen of wegvluchten. Andere kunnen ineengedoken gaan zitten, zonder aanleiding in het huis beginnen plassen of in de mand zitten trillen.

Het aanleren zodat ze met deze angst kunnen omgaan

Pups en kitten zijn heel nieuwsgierig tijdens hun eerste drie levensmaanden. Ze leren heel snel nieuwe dingen. Tijdens deze periode is het belangrijk om ze met deze geluiden in contact te brengen. Op YouTube bijvoorbeeld, vind je verschillende filmpjes met reële geluiden.

Een voorbeeld van vuurwerk met geluiden ((c) n3Joost).

Er bestaan trouwens ook oefen-CD’s met allerlei geluiden op. Dezelfde CD’s worden ook gebruikt tijdens gedragstherapie voor dieren met vuurwerkangst of geluidsangst.

Laat jouw dier geleidelijk wennen aan dit geluid door de CD-speler in het begin niet te hard te zetten. En bouw daarna het volume geleidelijk op.

Beloon jouw dier tijdens het afspelen met iets lekkers, of ga met je hond spelen met zijn favoriete speeltje. Na verloop van tijd (meestal 3 à 4 maanden) zal je hond niet meer bang zijn voor plotselinge knallen. En gaat hij vuurwerkgeluiden associëren met leuke dingen.

4 tips voor als het vuurwerk begint

  1. Laat je huisdier niet alleen tijdens vuurwerk of onweer. Veel dieren zien hun baasjes als bron van zekerheid. Belangrijk is om je gewoon te gedragen, zoals je altijd bent. Door dit normale gedrag zal jouw hond of kat zich meer gesteund voelen, en dus minder stress krijgen.
  2. Sommige dieren voelen zich comfortabel in de badkamer, in de bench of onder een deken. Laat het zelf een veilige plek uitzoeken. Als jouw kat of hond behoefte heeft om weg te kruipen, laat het dan toe.
  3. Probeer in het huis een rustige omgeving te creëren. Rolluiken naar beneden, gordijnen dicht, zachte achtergrondmuziek of tv laten spelen.
  4. Leid het dier af : door ermee te spelen, koekjes te geven, aandacht te geven. Daar begin je best mee voordat het vuurwerk begint. Maar bij heel bange dieren zal dit alleen niet lukken.

Heb je nog vragen ? Aarzel niet ze te stellen.

In ieder geval wensen wij jou vanuit onze dierenartspraktijk een deugddoend eindejaar toe en een rustige overgang voor jullie dieren.

Meer weten over vuurwerkangst ?

Maak een afspraak.

Scroll naar boven